Sposób przygotowania:
Szarlotka ze śliwkami suszonymi
Jabłka: Wypestkowane śliwki kroję w kostkę, jabłka obieram, kroję na ćwiartki i każdą ćwiartkę kroję w poprzek na 1/2 cm kawałki - mieszam ze śliwkami, cukrem i sokiem cytrynowym.
Ciasto: Mieszam w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Masło ucieram z cukrem na puszysta masę, dodaje jajka po jednym ciągle ubijając, dodaje wanilie. Wsypuję mąkę w dwóch porcjach i mieszam za każdym razem tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładam na blachę, równo rozsmarowuję, wysuję na wierzch nadzienie jabłkowe starając się, aby rozłożyło się mniej więcej równomiernie, na to sypię kruszonkę.
Piekę w temperaturze 180ºC, przez około 40-45 minut.
Ciasto: Mieszam w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Masło ucieram z cukrem na puszysta masę, dodaje jajka po jednym ciągle ubijając, dodaje wanilie. Wsypuję mąkę w dwóch porcjach i mieszam za każdym razem tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładam na blachę, równo rozsmarowuję, wysuję na wierzch nadzienie jabłkowe starając się, aby rozłożyło się mniej więcej równomiernie, na to sypię kruszonkę.
Piekę w temperaturze 180ºC, przez około 40-45 minut.