mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szarlotka ze śliwkami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedna z moich ulubionych szarlotek:)

Szarlotka ze śliwkami suszonymi

Składniki:

Szarlotka ze śliwkami suszonymi

 

  • Składniki na masę jabłkową:
  • 700g kwaskowatych jabłek
  • 220g suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 175g miękkiego masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

  • 1 szkl. kruszonki (z mąki, masła i cukru)

Sposób przygotowania:

Szarlotka ze śliwkami suszonymi
Jabłka: Wypestkowane śliwki kroję w kostkę, jabłka obieram, kroję na ćwiartki i każdą ćwiartkę kroję w poprzek na 1/2 cm kawałki - mieszam ze śliwkami, cukrem i sokiem cytrynowym.

Ciasto: Mieszam w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Masło ucieram z cukrem na puszysta masę, dodaje jajka po jednym ciągle ubijając, dodaje wanilie. Wsypuję mąkę w dwóch porcjach i mieszam za każdym razem tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładam na blachę, równo rozsmarowuję, wysuję na wierzch nadzienie jabłkowe starając się, aby rozłożyło się mniej więcej równomiernie, na to sypię kruszonkę.
Piekę w temperaturze 180ºC, przez około 40-45 minut.