Sposób przygotowania:
Szarlotka cioci Zosi
Do dużego naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, wbijamy jajko oraz żółtka, wsypujemy cukry oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem ucieramy. W kubku mieszamy drożdże ze śmietaną. Wlewamy do utartej masy. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Drugą część dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Połowę jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę kroimy w kostkę. Wykładamy jabłka na ciasto na brytfannie (wysypane bułką tartą). Owoce posypujemy cukrami waniliowymi, kisielem oraz cynamonem. Następnie na owoce bezpośrednio ścieramy na tarce o dużch oczkach ciasto z zamrażalnika. Pieczemy około 50-55 minut w temp. 160 stopni.