Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szarlotka cioci Zosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo apetyczna szarlotka- idealna do kawy.

Szarlotka cioci Zosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka cioci Zosi

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka cioci Zosi
Do dużego naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, wbijamy jajko oraz żółtka, wsypujemy cukry oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem ucieramy. W kubku mieszamy drożdże ze śmietaną. Wlewamy do utartej masy. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Drugą część dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Połowę jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę kroimy w kostkę. Wykładamy jabłka na ciasto na brytfannie (wysypane bułką tartą). Owoce posypujemy cukrami waniliowymi, kisielem oraz cynamonem. Następnie na owoce bezpośrednio ścieramy na tarce o dużch oczkach ciasto z zamrażalnika. Pieczemy około 50-55 minut w temp. 160 stopni.
Szarlotka cioci Zosi
Do dużego naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, wbijamy jajko oraz żółtka, wsypujemy cukry oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem ucieramy.
Szarlotka cioci Zosi
W kubku mieszamy drożdże ze śmietaną. Wlewamy do utartej masy. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie ciasto.
Szarlotka cioci Zosi
Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Połowę jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę kroimy w kostkę. Wykładamy jabłka na ciasto na brytfannie (wysypane bułką tartą).
Szarlotka cioci Zosi
Następnie na owoce bezpośrednio ścieramy na tarce o dużch oczkach ciasto z zamrażalnika. Pieczemy około 50-55 minut w temp. 160 stopni.