Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szaszłyk (Shish-kebab)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso pokroić w małą kostkę, wymieszać z cebulą i czosnkiem, pokropić wytrawnym

Szaszłyk (Shish-kebab)

Składniki:

Szaszłyk (Shish-kebab)

 

  • 15 dag mięsa jagnięcia lub wołowiny do każdej porcji
  • starta cebula
  • roztarty czosnek
  • wino do smaku
  • małe pomidorki
  • małe pieczarki
  • bakłażan lub cukinia pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyk (Shish-kebab)
Mięso pokroić w małą kostkę, wymieszać z cebulą i czosnkiem, pokropić wytrawnym winem, odstawić na conajmniej 2 godziny. Każdy rożenek posmarować tłuszczem i przekrojonym ząbkiem czosnku, nakłuwać na przemian mięsem, małymi pomidorkami i pieczarkami, większymi kostakami bakłażana (lub cukinii). Obsypać mąką, wstawić do rozgrzanego opiekacza (300 st), opiekać przez 10 minut obracając 4 razy aby się szaszłyk zrumienił ze wszystkich stron. Posypać solą i pieprzem. Podawać natychmiast ze świezym białym pieczywem i sosem do mięs.