Sposób przygotowania:
Szaszłyk z polędwicy z bakłażanami
Mięso oczyścić z błon, umyć, pokrajać w poprzeczne kawałki o boku 4 cm, włożyć do naczynia emalowanego lub porcelanowego, dodać pokrajaną w polastry cebulę, utłuczoną kolendrę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, i pieprz. Skropić koniakiem i octem, pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przygotować bakłażany: umyć w zimnej wodzie, ostrym nożem zrobić w środku nacięcie, wsypać do niego trochę soli, pieprzu, włożyć kawałek słoniny, odrobinę posiekanej pietruszki i czosnku. Kawałki mięsa nadziewać na metalowe szpadki na przemian z pokrajaną słoniną. Oddzielnie bakłażany. Piec stale obracając, aby równomiernie się przyrumieniły. Gdy mięso i bakłażany będą miękkie zdjąć ze szpadek, ułożyć na półmisku, posypać posiekaną cebulą, przybrać dymką i marynowanymi jarzynami.