Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szaszłyk z polędwicy z bakłażanami

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso oczyścić z błon, umyć, pokrajać w poprzeczne kawałki o boku 4 cm, włożyć do

Szaszłyk z polędwicy z bakłażanami

Składniki:

Szaszłyk z polędwicy z bakłażanami

 

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 4 bakłażany
  • 4 cebule
  • 150 g słoniny
  • kilka łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki koniaku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • duży pęczek dymki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyk z polędwicy z bakłażanami
Mięso oczyścić z błon, umyć, pokrajać w poprzeczne kawałki o boku 4 cm, włożyć do naczynia emalowanego lub porcelanowego, dodać pokrajaną w polastry cebulę, utłuczoną kolendrę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, i pieprz. Skropić koniakiem i octem, pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przygotować bakłażany: umyć w zimnej wodzie, ostrym nożem zrobić w środku nacięcie, wsypać do niego trochę soli, pieprzu, włożyć kawałek słoniny, odrobinę posiekanej pietruszki i czosnku. Kawałki mięsa nadziewać na metalowe szpadki na przemian z pokrajaną słoniną. Oddzielnie bakłażany. Piec stale obracając, aby równomiernie się przyrumieniły. Gdy mięso i bakłażany będą miękkie zdjąć ze szpadek, ułożyć na półmisku, posypać posiekaną cebulą, przybrać dymką i marynowanymi jarzynami.

Tagi:

bakłażan