Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, kolorowe szaszłyki z masą warzyw i aromatycznym mięskiem

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z musztardą i ketchupem. Dodajemy obrany i posiekany czosnek, sól ziołową i zioła prowansalskie. Mieszamy dokładnie i powstałą marynatą nacieramy mięso. Zostawiamy na co najmniej godzinę. Cukinię i bakłażany po umyciu kroimy w plastry. Posypujemy solą i po 15 minutach wycieramy papierowy ręcznikiem. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na drewniane patyczki do szaszłyków, lub specjalne szpikulce nabijamy przygotowane składniki. Posypujemy niewielką ilością przyprawy do grilla, układamy na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillujemy obracając od czasu do czasu, aż warzywa ładnie się zarumienią, a mięso się upiecze.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.
Zaczynamy od zamarynowania mięsa w aromatycznej marynacie
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.
Przygotowujemy sobie wszystkie warzywa do szaszłyków
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.
Szaszłyku układamy na specjalnej tacce lub bezpośrednio na ruszcie
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.
Grillujemy aż warzywa się zarumienią a mięso upiecze