Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szaszłyki z polędwiczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szaszłyki z marynowanych polędwiczek z kurczaka z pieczarkami, cebulą i cukinią smażone na patelni grillowej.

Szaszłyki z polędwiczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z polędwiczek

 

  • 60 dkg polędwiczek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 czubata łyżka przyprawy grill klasyczny
  • sól ziołowa do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/3 małej cukinii

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z polędwiczek
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego wszystkie przyprawy, zioła i olej. Dokładnie wymieszać. Każdą polędwiczkę przekroić w poprzek na pół. Mięso włożyć do przygotowanej marynaty, wymieszać i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Pieczarki przekroić na 4 części. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, rozdzielić poszczególne warstwy. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grube półplasterki. Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian: zamarynowane mięso, cebulę, pieczarkę, cukinię, cebulę i mięso. Warzywa i grzyby polać marynatą, w której marynowało się mięso. Szaszłyki kłaść na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Grillować na rumiano z każdej strony.
Szaszłyki z polędwiczek
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Szaszłyki z polędwiczek
Kawałki mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Szaszłyki z polędwiczek
Mięso warzywa i grzyby nadziane na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki z polędwiczek
Przygotowane szaszłyki położone na rozgrzaną patelnię grillową.