Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szczupak w sosie szafranowym

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oczyścić szczupaka i pokrajać na dzwonka, posolić i odstawić na godzinę. Następnie

Szczupak w sosie szafranowym

Składniki:

Szczupak w sosie szafranowym

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w sosie szafranowym
Oczyścić szczupaka i pokrajać na dzwonka, posolić i odstawić na godzinę. Następnie włożyć do rondla, zalać winem, octem, dopełnić wywarem z jarzyn tak, aby płyn pokrył rybę, dorzucić rodzynki, cytrynę w plasterkach i przyprawy. Gotować na dużym ogniu. Gdy ryba będzie gotowa, przygotować w osobnym naczyniu zasmażkę z masła i mąki, dodać cukier i szafran, wymieszać i rozprowadzić 3-4 szkl wywaru z gotowanego szczupaka, zagotować mieszając póki nie zgęstnieje. Rybę wyjąć na półmsek, polać sosem, przybrać rodzynkami i gotowanymi jarzynami. Można do tego dania podać gotowane ziemniaki.

Tagi:

sosy