Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Szczupak zapiekany z kapustą z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gorąco polecam,coś pysznego!

Szczupak zapiekany z kapustą z grzybami

Składniki:

Szczupak zapiekany z kapustą z grzybami

 

  • 1 średni sprawiony szczupak,
  • 15dag.borowików lub podgrzybków,
  • 50dag.białej kapusty,
  • 5dag.wędzonego boczku,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • natka pietruszki,
  • cukier,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szczupak zapiekany z kapustą z grzybami
Z szczupaka odciąć łeb,płetwy i ogon,zalać je zimną wodą i ugotować wywar,przecedzić.Mięso szczupaka pokroić na dzwonka,posolić zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Boczek pokroić w kostkę,wysmażyć na chrupko na suchej patelni,a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i pokrojone grzyby.Kapustę poszatkować,ułożyć ją na dnie rondla,na nią ułożyć pokrojone jabłko,zeszkloną cebulę z grzybami,zalać wywarem rybnym i gotować aż kapusta będzie miękka,przyprawić,wymieszać z koncentratem pomidorowym i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.5min.Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju,ułożyć ją w żaroodpornym naczyniu,przykryć kapustą z grzybami,posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.15min.w 200"C.Przed podaniem posypać natką pietruszki.