Sposób przygotowania:
Szczupak zapiekany z kapustą z grzybami
Z szczupaka odciąć łeb,płetwy i ogon,zalać je zimną wodą i ugotować wywar,przecedzić.Mięso szczupaka pokroić na dzwonka,posolić zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Boczek pokroić w kostkę,wysmażyć na chrupko na suchej patelni,a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i pokrojone grzyby.Kapustę poszatkować,ułożyć ją na dnie rondla,na nią ułożyć pokrojone jabłko,zeszkloną cebulę z grzybami,zalać wywarem rybnym i gotować aż kapusta będzie miękka,przyprawić,wymieszać z koncentratem pomidorowym i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.5min.Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju,ułożyć ją w żaroodpornym naczyniu,przykryć kapustą z grzybami,posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.15min.w 200"C.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
msewka
Henia