Sposób przygotowania:
Sznycle z duszonymi kurkami
Kurki zalać w misce zimna wodą - przepłukać . Wyjąć tak by całe igliwie i brud zostały w wodzie .Grzyby oczyścić. Osuszyć . Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć aż odparuje z nich płyn który się wydzieli ( nie za długo- lepiej na dość mocnym gazie ). Cebulę obrać i pokroić w piórka .Wrzucić na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju .Posypać cukrem by się ładnie karmelizowała . Smażyć na złoto. Dodać kurki i pokrojony koper. Posolić ,posypać pieprzem, podlać wodą . Dusić razem 2-3 minuty. Odstawić . Sznycle rozbić tłuczkiem do mięsa ( przez folię spożywczą ). Posolić i posypać pieprzem. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rumiano na oleju. Dołożyć do kurek z cebulą . Szczelnie przykryć , skropić maggi w płynie . Dusić ok. 5 minut. * Pierwsze wyjaśnienie - normalnie smażę najpierw cebulę , a potem dorzucam do niej kurki i dalej smażę - tym razem robiłam to rozdzielnie bo smażyłam na dużej patelni cały kg kurek na dziś do obiadu i do zamrożenia. ** Jak już przełożymy sznycle do kurek możemy zalać wszystko szklanką słodkiej śmietanki i tak dusić - będziemy mieć fantastyczny sos . To zależy czy chcemy mieć kurku jędrne smażone , czy w sosie.