Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Szparagowa przekaska.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna salatka ze szparagami w sosie vinaigrette z suszonych pomidorow.

Szparagowa przekaska.

Składniki:

Szparagowa przekaska.

 

  • Na 4 osoby:
  • torebka rucoli / 100g /
  • szparagi / u mnie po 5 szt. na osobe/
  • sol, cukier , lyzka masla i sok z polowy cytryny - do gotowania szparagow
  • 4 jajka
  • 8 malych pomidorkow
  • kilka plastrow wedzonej szynki lub opakowanie juz pokrojonej w drobna kostke
  • starty na wiorki parmezan ok.50g
  • szczypiorek do posypania.

 

  • Na sos :
  • 4-5 plasterkow suszonych pomidorow w oleju / po wyjeciu ze sloiczka osaczyc na papierowym reczniczku /
  • 1 zabek czosnku
  • 2 szalotki lub pol malej cebuli
  • 5 lyzek oleju
  • 3 lyzki octu / u mnie jablkowy/
  • ok.1/3 lyzeczki soli
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Szparagowa przekaska.
Zaczynam od obrania szparagow. Gotuje je ok. 20- 25min w osolonej wodzie z dodatkiem masla , cukru i soku z cytryny.Jajka gotuje na twardo, zalewam zimna woda zeby szybciej ostygly.Plucze i osuszam rucole. Szynke jezeli mamy plasterki - kroje w drobniutka kostke. Szalotki, czosnek i plasterki suszonych pomidorow rowniez drobno kroje. Male pomidorki kroje na cwiartki. Na malej patelni rozgrzewam olej i podsmazam do zeszklenia cebulke z czosnkiem. Dodaje suszone pomidorki, sol, cukier i ocet.Mieszam i odstawiam do ostygniecia. W tym czasie obieram i kroje w plasterki jajka. Na talerzu ukladam rucole, 5 szparagow odsaczonych z wody, plasterki jajka i cwiartki pomidorkow. Posypuje pokrojona szynka , parmezanem startym na wiorki i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Calosc polewam ostudzonym sosikiem.Mozna ewentualnie posypac swiezo zmielonym pieprzem. Salatke podaje z zapieczona bagietka czosnkowa lub z innym bialym pieczywem.