Sposób przygotowania:
Szparagowa przekaska.
Zaczynam od obrania szparagow. Gotuje je ok. 20- 25min w osolonej wodzie z dodatkiem masla , cukru i soku z cytryny.Jajka gotuje na twardo, zalewam zimna woda zeby szybciej ostygly.Plucze i osuszam rucole. Szynke jezeli mamy plasterki - kroje w drobniutka kostke. Szalotki, czosnek i plasterki suszonych pomidorow rowniez drobno kroje. Male pomidorki kroje na cwiartki. Na malej patelni rozgrzewam olej i podsmazam do zeszklenia cebulke z czosnkiem. Dodaje suszone pomidorki, sol, cukier i ocet.Mieszam i odstawiam do ostygniecia. W tym czasie obieram i kroje w plasterki jajka. Na talerzu ukladam rucole, 5 szparagow odsaczonych z wody, plasterki jajka i cwiartki pomidorkow. Posypuje pokrojona szynka , parmezanem startym na wiorki i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Calosc polewam ostudzonym sosikiem.Mozna ewentualnie posypac swiezo zmielonym pieprzem. Salatke podaje z zapieczona bagietka czosnkowa lub z innym bialym pieczywem.
Pyza
Natala1210
wedith1
luna
Jojo
No troche szaleje :) korzystam z tego ze maz ma pare dni wolnych i mam wiecej czasu na kombinowanie. Ta salatka siedziala mi juz dlugo w glowie , czekalam tylko na rozpoczecie sezonu szparagowego .
Sarenka
iwona3004