Sposób przygotowania:
Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem
1.Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury - 250 stopni. Na patelni roztopić 1/2 łyżki masła, dodać umyty i osuszony szpinak oraz śmietankę kokosową. Mieszając trzymać na ogniu przez pół minuty, aż szpinak zwiędnie i płyn w większości odparuje. Doprawić sosem sojowym oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.2.Do dwóch żaroodpornych foremek włożyć większość łososia, dodać szpinak ze śmietanką, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć resztę łososia i wiórki masła, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.3.Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 - 12 minut, aż białka się zetną.