Sposób przygotowania:
Szpinakowa fantazja
Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia. Gdy się rozmrozi dokładnie go odciskamy i miksujemy z połową oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Następnie dodajemy stopniowo pozostały olej i proszek do pieczenia wymieszany z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Tortownicę (21cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy na dwie części. Kolejno przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie mieszamy ją z mascarpone i dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Kremem smarujemy plastry ciasta. Całość dekorujemy pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi. Życzę smacznego :)
misia5
marietta
2milutka
zewa
edytaha
Cukiereczek13
Dziękuję :) Częstuj się :)
Cukiereczek13
zewa
Kasiu a jak myślisz, czy świeży szpinak blanszowany też mógłby być ? Czy raczej tylko mrożony, bo ona ma inną konsystencję ? Przyznam, ze bardzo mi się ten tort podoba, i choć chłopaki polubili szpinak to chyba musiałabym go dodać do ciasta gdy nie będą widzieli.
Cukiereczek13
Ewa myślę, że lepiej użyć tego mrożonego szpinaku. Nie próbowałam ze świeżym szpinakiem szczerze powiedziawszy, ale myślę, że lepiej sie ten mrożony sprawdzi, bo ma właśnie tę inną konsystencję. Ja oszukałam moją siostrę, że ciasto jest z kiwi :-) Bo inaczej na pewno by nie zjadła :-) A jak już zjadła kawałek ciasta to powiedziała: "Dobre, ale przecież wiem, ze to ze szpinaku, bo sie rano rozmrazal na stole" :P
zewa
Dzięki za wyjaśnienie :)
alaaa
julcia12437
Cukiereczek13
Ja nie mówiłam nikomu, że to ze szpinaku, dopiero jak zjedli to powiedziałam :) ale wszystkim bardzo smakowało :)