SUPERPRZEPIS

Szpinakowa fantazja

  • 13
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Szpinakowa fantazja Więcej zdjęć (5)

Wspaniały, wiosenny kolor, niepowtarzalny smak - musicie spróbować tego ciasta. Serdecznie polecam.

Składniki:

Szpinakowa fantazja

 

  • CIASTO:
  • 250g mrożonego szpinaku,
  • 3 duże jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • KREM:
  • 400 g śmietany kremówki,
  • serek mascarpone 125 g,
  • cukier puder do smaku,
  • olejek cytrynowy,
  • 2 plastry ananasa z puszki,
  • 2 kiwi

Sposób przygotowania:

Szpinakowa fantazja
Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia. Gdy się rozmrozi dokładnie go odciskamy i miksujemy z połową oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Następnie dodajemy stopniowo pozostały olej i proszek do pieczenia wymieszany z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Tortownicę (21cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy na dwie części. Kolejno przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie mieszamy ją z mascarpone i dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Kremem smarujemy plastry ciasta. Całość dekorujemy pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi. Życzę smacznego :)
Szpinakowa fantazja
Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia. Gdy się rozmrozi dokładnie go odciskamy i miksujemy z połową oleju.
Szpinakowa fantazja
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Szpinakowa fantazja
Tortownicę (21cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Szpinakowa fantazja
Kremem smarujemy plastry ciasta. Całość dekorujemy pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi.