kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ta czosnkowa potrawa wzmocni naszą odporność jest więc świetną obiadową propozycją w okresie zachorowań i przeziębień

Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy

 

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy
Kaszę gotujemy w 3/4 szklanki wody, aż woda wyparuje, czyli przez jakieś 20 minut. Ściągamy z ognia i trzymamy w cieple. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek kładziemy na niej plasterki z jednego ząbka czosnku i mrożony szpinak. Wszystko razem dusimy 2-3 minuty i ściągamy z ognia. Ugotowana kaszę przekładamy do malej miseczki. Na niej układamy uduszone liście szpinaku, dekorujemy sosem pomidorowym, drugim ząbkiem czosnku i czarnym sezamem. Życzę smacznego
Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy
Kasza może wykipieć, jeśli przy gotowaniu zastosujemy zbyt duży płomień
Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy
Ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (które to nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, a tym samym nie szkodzą nam) oliwa z oliwek jest najlepszym do smażenia tłuszczem
Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy
Jeśli nie mrozimy szpinaku sami, możemy wykorzystać ten dostepny w brykietach w sklepie. Oczywiście najlepsze byłyby świeże liście, ale na te trzeba jeszcze trochę poczekać
Szpinakowa kasza pęczak Kapitana Barbarossy
Starajmy się żeby nasz czosnek nie zdążył zrumienić się jak na zdjęciu. Będzie zdrowszy i smaczniejszy