Sposób przygotowania:
Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Gdy odparuje dodajemy przegniecione przez praskę dwa ząbki czosnku, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy razem i odstawiamy na bok. Schab pozbawiamy błon, z boku robimy nacięcie, tworząc kieszonkę do której nakładamy szpinaku. Brzegi spinamy wykałaczką. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. Kotlety dokładamy na około 30 min do lodówki aby mięso się lekko zamarynowało. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy kotlety przykrywamy i dusimy do miękkości. W osolonym wrzątku gotujemy pęczak powinien być al dente. Zdejmujemy z patelni kotlety aby odpoczęły a na patelnię przekładamy odcedzony pęczak. Podlewamy odrobiną wody, doprawiamy pieprzem i przegniecionym przez praskę czosnkiem. Dusimy pod przykryciem około 10 min. Podajemy z surówką lub sałatką według upodobań.
luna76