Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pęczak najzdrowsza z naszych kasz, szpinak prawdziwe bogactwo witamin oraz chudziutki schab. A to wszystko z odrobiną tłuszczu.

Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku

 

Sposób przygotowania:

Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Gdy odparuje dodajemy przegniecione przez praskę dwa ząbki czosnku, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy razem i odstawiamy na bok. Schab pozbawiamy błon, z boku robimy nacięcie, tworząc kieszonkę do której nakładamy szpinaku. Brzegi spinamy wykałaczką. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. Kotlety dokładamy na około 30 min do lodówki aby mięso się lekko zamarynowało. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy kotlety przykrywamy i dusimy do miękkości. W osolonym wrzątku gotujemy pęczak powinien być al dente. Zdejmujemy z patelni kotlety aby odpoczęły a na patelnię przekładamy odcedzony pęczak. Podlewamy odrobiną wody, doprawiamy pieprzem i przegniecionym przez praskę czosnkiem. Dusimy pod przykryciem około 10 min. Podajemy z surówką lub sałatką według upodobań.
Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku
Szpinak dusimy z czosnkiem oraz świeżą skórką z cytryny.
Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku
Kotlety nadziewamy szpinakiem i odstawiamy na 30 min do lodówki.
Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku
Kotlety dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Schab ze szpinakiem w towarzystwie pęczaku
Pęczak przekładamy na patelnię, zbierze cały smak po duszonym schabie.