Sposób przygotowania:
Szpinakowa lasagneETAP 1:
1. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprze
a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła.
ETAP 2:
2. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
ETAP 3:
3. Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.
ETAP 4:
4. Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę
i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko
i doprowadzić do wrzenia. Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
ETAP 5:
5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami: płaty lasagne, masę szpinakową aż do wykończenia składników. Na wierzchu wyłożyć sos beszamelowy i posypać startym żółtym serem.
ETAP 6:
6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.