Sposób przygotowania:
Sztufada
Mięso opłukać. Szklankę wody przegotowanej ostudzić, domieszać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki octu, dodać pokrojoną na ćwiartki 1 cebulę i pokrojoną 1 pietruszkę , ziarna pieprzu i ziela oraz listek laurowy, marynata tą polać mięso w misce i marynować około 4 godzin, często obracajac mięso i polewajac go marynatą. Potem mięso wyjąć osączyć, osuszyć czystą serwetką, naszpikować słoniną pokrojoną w paski, które oprósza się lekko pieprzem i solą. Do rondla włożyć 2 łyżki tłuszczu, mięso o nałożyć pokrywkę , dusić na słabym ogniu. Gdy mięso wydzieli sok, dodać pokrojone: 1 cebulę, 1 marchew, 1 pietruszkę, kawałek selera, w razie potrzeby dodać wody i dusić dalej pod pokrywką, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyjąc je i pokroić skośnie do włokien w cienkie plastry. Sos przecedzic przez sito, odtłuścić przyprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodac trochę wody i zagotować. Łyżeczką mąki rozprowadzić kilkoma łyżeczkami śmietany , domieszać do sosu i mieszając zagotować. Sosem tym polać sztufadę na półmisku.