Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sztuka mięsa po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kawał mięsa wołowego od tylnego uda powiesić w chłodnym miejscu, naszpikować gęsto

Sztuka mięsa po portugalsku

Składniki:

Sztuka mięsa po portugalsku

 

Sposób przygotowania:

Sztuka mięsa po portugalsku
Kawał mięsa wołowego od tylnego uda powiesić w chłodnym miejscu, naszpikować gęsto słoniną, osolić, obsypać pieprzem i goździkami, a potem grubą mąką i opiec na ruszcie lub rożnie, polewając masłem. Gdy się zarumieni, przełożyć mięso do rondla, zalać octem i 3/4 szkl wody, włożyć cebule, kapary, skórkę cytrynową i dusić aż mięso będzie miękkie a sos gęsty. Podawać z kotlecikami z ziemniaków.