Sposób przygotowania:
Szybka grochowa
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kostki zalewamy wrzącą wodą, mieszamy. Groch płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy go na kilka godzin. Następnie gotujemy go ok 1 godziny do miękkości bez przypraw. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do bulionu z kostek dodajmy liść laurowy, ziele angielskie oraz warzywa. Całość mieszamy i gotujemy 25 mi na małym ogniu. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę. Najpierw do stopienia smażymy boczek, następnie dodajmy cebulę z kiełbasą. Mieszamy i smażymy razem kilka minut. Dodajmy zawartość patelni do warzyw. Odcedzony, ugotowany groch również wkładamy do bulionu. Całość gotujemy chwile razem następnie zaprawiamy mąką i dodajmy czosnek. Doprawiamy na koniec zupę solą, pieprzem, majerankiem i kolendrą według uznania.