agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

szybka szarlotka agusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto w sam raz do małej kawy.

szybka szarlotka agusi

Składniki:

szybka szarlotka agusi

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 torebki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki
  • 5 dużych jabłek
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • cynamon do posypania
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

szybka szarlotka agusi
Mąkę wsypać do miski w to pokruszyć margarynę, dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia, alkohol i wszystko razem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i jedną połowę włożyć do zamrażalnika. Drugą połową wyłożyć natłuszczoną blachę. Jabłka opłukać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i zetrzeć ze skórkę na ciasto. Posypać orzechami, wiórkami i cynamonem. na wierzch zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika. Włoży do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach C około 45 minut. Można przykryć folia aluminiową by wierzch się nie przypalił. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.