reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Szybka zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybka, bo z fasolką z puszki. Idealna zupa na zimową porę- gęsta i pożywna ale też mocno rozgrzewająca

Szybka zupa fasolowa

Składniki:

Szybka zupa fasolowa

 

  • 400 g wędzonych kości wędzonych

 

  • 2 puszki białe fasolki

 

 

  • 1 cebula

 

  • 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera lub łyżka pasty bulionowej

 

 

 

  • majeranek ( dużo:)

 

 

 

  • 3-4 plasterki szynki ( nie koniecznie)

Sposób przygotowania:

Szybka zupa fasolowa
Kości zalewamy 2 litrami wody, dodajemy warzywa ( oprócz ziemniaków) lub pastę i przyprawy: liść, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw- około 30 minut ( szybkowar 13minut) Fasolkę miksujemy( część można zostawić w całości) Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w kosteczkę, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę. Smażymy aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy warzywa są miękkie odcedzamy je , a wywarem zalewamy ziemniaki, dodajemy boczek z cebulką i fasolę. Wszystko razem gotujemy do miękkości ziemniaków. Przyprawiamy roztartym czosnkiem, pieprzem, ew solą i dużą ilością majeranku. Na górę dodaję jeszcze pokrojoną w paski plątającą się po lodówce szynkę:)