Sposób przygotowania:
Szybka zupa fasolowa
Kości zalewamy 2 litrami wody, dodajemy warzywa ( oprócz ziemniaków) lub pastę i przyprawy: liść, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw- około 30 minut ( szybkowar 13minut) Fasolkę miksujemy( część można zostawić w całości) Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w kosteczkę, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę. Smażymy aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy warzywa są miękkie odcedzamy je , a wywarem zalewamy ziemniaki, dodajemy boczek z cebulką i fasolę. Wszystko razem gotujemy do miękkości ziemniaków. Przyprawiamy roztartym czosnkiem, pieprzem, ew solą i dużą ilością majeranku. Na górę dodaję jeszcze pokrojoną w paski plątającą się po lodówce szynkę:)