Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1318]

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję nic nie tracąc na swojej świeżości! Piernik jest wilgotny, miękki oraz posiada intensywny aromat.

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi

Forma o wymiarach 10 x 28 cm:

  • 300 g powideł śliwkowych (mały słoik)
  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki oleju (można stopić masło lub margarynę)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa 1:

Polewa 2:

  • 50 g czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 1-2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi

Ciasto:

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi
Składniki należy łączyć w podanej kolejności.

Przygotować 3 miski.

W pierwszej utrzeć jajka i cukier, w drugiej połączyć mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną, a w trzeciej zmiksować mleko, olej, powidła oraz miód.

Do trzeciej miski dodać zawartość drugiej i całość dokładnie wymieszać.

Na końcu dokładnie połączyć z masą jajeczną.

Pieczenie:

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Masę przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 1 h - do tzw. "suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni.

Polewa i dekoracja:

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi
Pienik przyozdobić zgodnie z własnym gustem lub zostawić tylko w polewie.

Przygotować dowolną wersję polewy.

1. W rondelku rozpuścić i wymieszać margarynę lub masło z cukrem i mlekiem.
Całość zdjąć z ognia i energicznie połączyć z kakao.

2. Czekoladę roztopić i połączyć z odrobiną mleka.
Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Piernik udekorować według uznania.