Sposób przygotowania:
Szyneczka Ani
Przygotowujemy zalewę do mięsa z podanych składników,wkładamy szynkę i odstawiamy na 5 godzin do lodówki(w między czasie obracamy nasze mięsko).Po tym czasie wstawiamy mięsko w zalewie na mały palnik i lekko obgotowujemy,tak ,aby pozamykały nam się naczynka w szynce,tak ok.25 minut na minimalnym ogniu.Przygotowujemy pomadę,czosnek przeciskamy przez praskę,wszystko mieszamy ze sobą.Przestudzoną szynkę nacinamy z gładszej strony w kratkę,na ok.0,5 cm głęboko,spód leciutko smarujemy częścią pomady,układamy kratką do dołu i wstawiamy do piekarnika(200*),po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 180*,obracamy szynkę i smarujemy pomadą dokładnie wsmarowując w nacięcia i pieczemy przez 25 minut.Po tym czasie ja zmniejszam temperaturę do 100* i trzymam w piekarniku przez kwadrans,wtedy mam pewność,że mięsko jest takie jak być powinno.Smacznego.
kinga
msewka
iwi69
dusia30