Sposób przygotowania:
Szynka pieczona
Przygotowuję w garnku zalewę. Dodaję, ziele angielskie, listek laurowy, ząbki czosnku, sól i sól peklowaną, wszystko dokładnie mieszam i wkładam do zalewy szynkę. Szynkę trzymam ok.tygodnia w zalewie. Wyjmujemy szynkę z zalewy, osączamy i przygotowujemy panierkę. Mieszamy na talerzu, jałowiec, czosnek, sól i pieprz, paprykę czerwoną, majeranek i wegetę, wymieszać. Szynkę nacieramy i przyprawiamy, nakładamy siatkę i wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na 3 godziny. Szynkę wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia, rozcinamy rękaw żeby się szynka ładnie zrumieniła i pozostawiamy jeszcze na ok.20 minut. Piekarnik ma być już wyłączony, gdy rozetniemy rękaw.
Walia
robertjankopp