Sposób przygotowania:
Szynka pod cytrusami
Najpierw przygotowujemy marynatę. W miseczce łączymy paprykę słodką i ostrą, mieloną kolendrę, gorczycę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek. Dodajemy wyciśnięty sok z jednej limonki, miód, na koniec olej. Mieszamy wszystko dokładnie. Szynkę należy opłukać, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować marynatą. Przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na noc.
Nagrzewamy piekarnik do 210st, szynkę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach podlewamy bulionem, zmniejszamy do 180st i pieczemy ok 90 minut polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli się będzie z wierzchu za bardzo rumienić wystarczy przykryć folią aluminiową. Limonki i cytryny kroimy na cienkie plasterki, wyjmujemy szynkę, obkładamy wierzch plasterkami cytrusów i wstawiamy ponownie na 10-15 minut. Wyjmujemy, sos odlewamy, można go zagęścić mąką a można podać czysty do klusek lub purre z ziemniaków. . Podajemy z plasterkami cytryn i liśćmi szpinaku.
Szynka z przepisu z gazetki "Smaczna kuchnia" w zmienionej przeze mnie marynacie
Nagrzewamy piekarnik do 210st, szynkę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach podlewamy bulionem, zmniejszamy do 180st i pieczemy ok 90 minut polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli się będzie z wierzchu za bardzo rumienić wystarczy przykryć folią aluminiową. Limonki i cytryny kroimy na cienkie plasterki, wyjmujemy szynkę, obkładamy wierzch plasterkami cytrusów i wstawiamy ponownie na 10-15 minut. Wyjmujemy, sos odlewamy, można go zagęścić mąką a można podać czysty do klusek lub purre z ziemniaków. . Podajemy z plasterkami cytryn i liśćmi szpinaku.
Szynka z przepisu z gazetki "Smaczna kuchnia" w zmienionej przeze mnie marynacie
dża
Polna
evita0007
Netka