bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Szynka pod cytrusami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Znakomita szynka wieprzowa pieczona pod plasterkami cytrusów.

Szynka pod cytrusami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka pod cytrusami

 

  • 1,5 kg szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka płaska pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

Szynka pod cytrusami
Najpierw przygotowujemy marynatę. W miseczce łączymy paprykę słodką i ostrą, mieloną kolendrę, gorczycę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek. Dodajemy wyciśnięty sok z jednej limonki, miód, na koniec olej. Mieszamy wszystko dokładnie. Szynkę należy opłukać, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować marynatą. Przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na noc.



Nagrzewamy piekarnik do 210st, szynkę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach podlewamy bulionem, zmniejszamy do 180st i pieczemy ok 90 minut polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli się będzie z wierzchu za bardzo rumienić wystarczy przykryć folią aluminiową. Limonki i cytryny kroimy na cienkie plasterki, wyjmujemy szynkę, obkładamy wierzch plasterkami cytrusów i wstawiamy ponownie na 10-15 minut. Wyjmujemy, sos odlewamy, można go zagęścić mąką a można podać czysty do klusek lub purre z ziemniaków. . Podajemy z plasterkami cytryn i liśćmi szpinaku.



Szynka z przepisu z gazetki "Smaczna kuchnia" w zmienionej przeze mnie marynacie
Szynka pod cytrusami
Idealna na święta szynka pod limonkami i cytrynami
Szynka pod cytrusami
Środek szynki wieprzowej pieczonej w marynacie cytrusowej
Szynka pod cytrusami
Plasterki szynki pieczonej w marynacie i pod cytrusami

Tagi:

szynka