Sposób przygotowania:
Szynka pod kołderką
Szynkę wieprzową umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem,
odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Brytfannę do pieczenia, wysmarować tłuszczem, włożyć szynkę
i piec ok 2 godz w 180 stop, polewając sosem, przestudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami, solą i majerankiem, wlać 350 ml letniej wody, wyrobić ciasto. Gdy wyrośnie rozwałkować na placek 30x40 cm. Zawinąć szynkę, zlepić brzegi, ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować żółtkiem, posypać sezamem. Piec 40 minut w 200 stop.
odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Brytfannę do pieczenia, wysmarować tłuszczem, włożyć szynkę
i piec ok 2 godz w 180 stop, polewając sosem, przestudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami, solą i majerankiem, wlać 350 ml letniej wody, wyrobić ciasto. Gdy wyrośnie rozwałkować na placek 30x40 cm. Zawinąć szynkę, zlepić brzegi, ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować żółtkiem, posypać sezamem. Piec 40 minut w 200 stop.