Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gotowana szynka w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli gotuje szynkę wieprzową ( surową ) to z reguły większy kawałek . Potem część jest na jeden posiłek w sosie . Część na drugi posiłek

Gotowana szynka w papryce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowana szynka w papryce

 

 

Sposób przygotowania:

Gotowana szynka w papryce
Umyć obrane warzywa i mięso .Osuszone por , cebulę i marchew opiec na suchej patelni tak by się wytworzył naturalny karmel .Warzywa , przyprawy i szczyptę soli zalać woda i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć mięso tak by zamknąć natychmiast wszystkie pory w mięsie . Będzie przez to soczyste. Doprowadzić ponownie do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Gdyby woda odparowała uzupełnić wrzątkiem. Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę - pokroić drobno. Obrać cebulę - pokroić w piórka. Obrać i rozetrzeć z odrobiną soli czosnek. Paprykę pokroić w paseczki. Usiekać zioła jeśli używamy świeżych. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebule i smażyć aż sie zrobi złota . Dodać pomidory, paprykę , korniszon, czosnek. Dusić aż sie rozgotują podlewając po kilka łyżek wody . Doprawić sos do smaku pieprzem , solą, papryka mieloną i połową ziół . Wyjąć mięso i warzywa z wywaru i przekroić na 2 plastry. Włożyć mięso do sosu i chwilę ogrzewać .Podawać posypując resztą ziół. * z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu będzie potem : -rosół wołowo-wieprzowy z kluseczkami ( odlane na sos chrzanowy i odlane na barszcz do krokietów) -krokiety z gotowanej wołowiny i cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole z gotowania) - gotowana szynka w papryce ( połowa ugotowanej szynki wduszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem ) - sałatka z warzyw z rosołu ( + korniszony , ziemniaki od obiadu , jajka , majonez , przyprawy )
Gotowana szynka w papryce
Mieso od szynki włozyc do wrzącego wywaru z warzyw
Gotowana szynka w papryce
Ugotowane mieso wyjąć z wywaru i pokroić
Gotowana szynka w papryce
Podsmażyć cebulkę a potem dołożyc pokrojoną paprykę i dusić podlane kilkoma łyżkami wywaru
Gotowana szynka w papryce
Do sosu włożyc pokrojone w plastry mięso i chwilę dusić