Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa duszona z jałowcem
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, dość obficie posypać solą i pieprzem. Odłożyć na kilka minut. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni, na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondelka. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć do mięsa. Podlać dwoma szklankami wrzątku, dodać ziele angielskie, liść laurowy i zmiażdżony jałowiec. Przykryć i dusić dopóki szynka nie będzie miękka (troszkę to niestety trwa). Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn. Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, dobrze wymieszać i dodać do sosu, zagotować, doprawić do smaku sosem sojowym i majerankiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Mięso pokroić na plastry, włożyć do sosu i zagrzać. Podawać z ziemniakami i surówką (ja podałam z zasmażanymi buraczkami).