Sposób przygotowania:
Szynka z sosem śmietanowo-grzybowym
Przygotować marynatę z 3 łyżek oliwy ,sosu sojowego , papryki , pieprzu , soli. Dokładnie wetrzeć ją w mięso . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na kilka godzin w lodówce . Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Włożyć do garnka o grubym dnie ( takiej szerokości by od brzegów do mięsa było po 2-3 cm luzu ).Na patelni zagotować pół szklanki wody i przelać do mięsa. Dodać resztę marynaty. Cebulę pokroić w ósemki i wrzucić do garnka razem z grzybami , listkiem i zielem angielskim. . Zalać mięso wodą na 5 cm nad powierzchnię mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki - po upieczeniu ma być 1 szklanka sosu ) . Miękkie mięso wyjąć i ostudzić . Wyłowić grzybki i pokroić w drobną kosteczkę. Sos zmiksować po dodaniu do niego śmietanki. Dołożyć grzyby i podgrzać . Zagęścić 2 łyżeczkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody - sos zagotować. Doprawić maggi. Podgrzać w sosie mięso. Podawać z kaszami , kluskami lub ziemniakami puree -jak kto lubi.
2milutka
edytaha