edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chude mięsko, suszone podgrzybki i pachnący majerankiem sosik – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto i pysznie

Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi

 

Sposób przygotowania:

Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi
Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, ziela angielskie i liść laurowy, oprószyłam solą i pieprzem. Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym. Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos. Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki.
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi
Dokładnie umyte grzyby zalałam gorącą wodą.
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi
Opłukane i osuszone mięso pokroiłam w kostkę.
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi
Do rondla dodałam grzyby i przecedzoną wodę z ich moczenia.
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi
Sos zagęściłąm mąką i doprawiłam do smaku.