eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kruchą tartę ze szparagami i boczkiem wędzonym. Całość zalałam masą jajeczno śmietanową.

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

Składniki:

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

cjasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 ugotowane żółtka
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

masa jajeczno śmietanowa

pozostałe składniki

dodatek

  • 500 g fasoli jaś do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania:

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

przygotowanie ciasta

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym
Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto. i włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać żółtka surowe i gotowane, śmietanę, cukier, sól i zetrzeć masło na tarce z dużymi oczkami.

Składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

przygotowanie ciasta cd

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym
Rozwałkowanym ciastem wylepić formę do tarty i nakłuć widelcem.

Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.

przygotowanie ciasta cd

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym
Ciasto wyłożone papierem do pieczenia obciążyć fasolą.

Na ciasto położyć papier do pieczenia i równomiernie rozsypać fasolę. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 10 minut.

Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze tartę aż się lekko zrumieni. Fasolę ostudzić i zachować do następnych wypieków.

przygotowanie składników tarty

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym
Pokroić na plasterki chudy wędzony boczek.

Chudy boczek wędzony pokroić na plasterki.

przygotowanie składników tarty cd

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

Zielone szparagi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki.

przygotowanie składników tarty cd

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

Do miski przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku. Całość lekko zmiksować.

przygotowanie tarty

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

Masę jajeczno śmietanową przelać na ciasto.

przygotowanie tarty cd

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

Na tarcie ułożyć szparagi.

przygotowanie tarty cd

Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonym

Na wierzchu rozłożyć plasterki boczku. Temperaturę piekarnika obniżyć do 170 stopni C. Włożyć tartę i piec jeszcze około 25 minut aż masa jajeczno śmietanowa się zetnie a boczek zrumieni. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!