Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tagliatelle zapiekane ...

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

...z kurczakiem, pieczarkami i warzywami w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone. Lekko pikantne danie z piekarnika na goraco.

Tagliatelle zapiekane ...

Składniki:

Tagliatelle zapiekane ...

 

  • podwójna piers kurczaka - 1 duza sztuka,
  • maka kukurydziana lub pszenna - 2 czubate lyzki,
  • makaron wstazki Tagliatelle - 200g, u mnie 6 gniazd,
  • pomidory bez skórki, rozdrobnione - 400g, uzylam Pomidory z chilli Podravki 390g,
  • ser mascarpone - 125g (pól opakowania),
  • cebula biala - 1 sztuka,
  • cebula czerwona - 1 sztuka,
  • pieczarki swieze - 300g,
  • marchewka - 1 duza,
  • groszek zielony mrozony - 2/3 szklanki (mozna wiecej),
  • czosnek - 2 zabki,
  • sok z cytryny - 2-3 lyzki, lub kilka kapek octu balsamicznego,
  • olej,
  • przyprawa do kurczaka, papryka czerwona slodka,
  • cukier, sól, pieprz, sos sojowy, maggie,
  • vegeta, oregano.

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle zapiekane ...
Prostokatne, zaroodporne naczynie wyscielamy folia do zapiekania. Piersi obrac z tluszczu i blonek, umyc i osuszyc. Pokroic w paski, przyprawic przyprawa do drobiu - ja jeszcze dodaje do tego inne przyprawy, aby wzbogacic smak tj: papryka slodka, sól i pieprz. Posypac maka i dobrze wymieszac. Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie z niewielka iloscia oleju i przelozyc na folie do zapiekania. Warzywa obrac, umyc i osuszyc, pieczarki dokladnie obrac i przetrzec zwilzona, czysta sciereczka w razie potrzeby. Marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach, groszek przeplukac, cebule pokroic w kosteczke, pieczarki w zaleznosci od wielkosci - w plasterki lub pólplasterki. Pomidory przelac z kartonika do miseczki, dodac mascarpone, sok z cytryny, przecisniety przez praske czosnek i lyzke curku (dalam brazowy), po czym dokladnie wymieszac, aby nie bylo grudek serka. Na patelni rozgrzac olej i usmazyc piersi na rumiano, z obu stron, przelozyc do naczynia z makaronem. Na olej, na którym smazylo sie mieso wrzucamy cebule z marchewka, podsmazamy przez minute i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy sola, pieprzem, cukrem, papryka slodka, sosem sojowym i smazymy mieszajac od czasu do czasu. Po kilku minutach dodajemy groszek i smazymy przez chwilke, do zeszklenia cebuli i zmiekniecia pieczarek. Odlewamy nadmiar wody i tluszczu. Ostatecznie doprawiamy do smaku - najlepiej pikantnie. Warzywa laczymy z makaronem i piersiami, dokladnie mieszamy i calosc posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach, przez 20 minut pod przykryciem z folii, przez kolejne 10 minut, bez. Podajemy na goraco.