Sposób przygotowania:
Tagliatelle zapiekane ...
Prostokatne, zaroodporne naczynie wyscielamy folia do zapiekania. Piersi obrac z tluszczu i blonek, umyc i osuszyc. Pokroic w paski, przyprawic przyprawa do drobiu - ja jeszcze dodaje do tego inne przyprawy, aby wzbogacic smak tj: papryka slodka, sól i pieprz. Posypac maka i dobrze wymieszac. Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie z niewielka iloscia oleju i przelozyc na folie do zapiekania. Warzywa obrac, umyc i osuszyc, pieczarki dokladnie obrac i przetrzec zwilzona, czysta sciereczka w razie potrzeby. Marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach, groszek przeplukac, cebule pokroic w kosteczke, pieczarki w zaleznosci od wielkosci - w plasterki lub pólplasterki. Pomidory przelac z kartonika do miseczki, dodac mascarpone, sok z cytryny, przecisniety przez praske czosnek i lyzke curku (dalam brazowy), po czym dokladnie wymieszac, aby nie bylo grudek serka. Na patelni rozgrzac olej i usmazyc piersi na rumiano, z obu stron, przelozyc do naczynia z makaronem. Na olej, na którym smazylo sie mieso wrzucamy cebule z marchewka, podsmazamy przez minute i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy sola, pieprzem, cukrem, papryka slodka, sosem sojowym i smazymy mieszajac od czasu do czasu. Po kilku minutach dodajemy groszek i smazymy przez chwilke, do zeszklenia cebuli i zmiekniecia pieczarek. Odlewamy nadmiar wody i tluszczu. Ostatecznie doprawiamy do smaku - najlepiej pikantnie. Warzywa laczymy z makaronem i piersiami, dokladnie mieszamy i calosc posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach, przez 20 minut pod przykryciem z folii, przez kolejne 10 minut, bez. Podajemy na goraco.
jovi
Natala1210
Śliweczka
thegrooba
Anula
msewka