Sposób przygotowania:
Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym
Mąkę, jajka, sól i przyprawę mieszam. Dolewam tyle wody by zagnieść dość elastyczne ciasto. Rozwałkowuję i odstawiam by podeschło. W tym czasie w garnku nastawiam wodę, gdy zaczyna wrzeć sypię szczyptę soli. Ciasto składam na trzy części i kroję w szerokie pasy.Każdy pasek ciasta układam na blacie by się nie posklejało. Wrzucam makaron na gotującą wodę i mieszając gotuję 3-5 min. Odcedzam, hartuję zimną wodą. Pieczarki myję, kroję w plastry. Łyżkę masła rozgrzewam i podsmażam pieczarki, aż puszczą sok i lekko zmiękną. zestawiam i zabezpieczam przed wystygnięciem. Osobno rozpuszczam pozostałe masło, dodaję mąkę i zasmażam. Daję śmietanę mieszając by nie było grudek.Dolewam tyle wody,aby konsystencja sosu nie była za gęsta. Do sosu przekładam pieczarki i duszę przez kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Makaron nakładam na talerz i polewam sosem pieczarkowym.