luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron z pysznym, aksamitnym sosem pieczarkowym, to proste i pożywne danie. Polecam nawet dla zapracowanych

Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym

 

  • Ciasto na makaron:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sol
  • gorąca woda
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym
Mąkę, jajka, sól i przyprawę mieszam. Dolewam tyle wody by zagnieść dość elastyczne ciasto. Rozwałkowuję i odstawiam by podeschło. W tym czasie w garnku nastawiam wodę, gdy zaczyna wrzeć sypię szczyptę soli. Ciasto składam na trzy części i kroję w szerokie pasy.Każdy pasek ciasta układam na blacie by się nie posklejało. Wrzucam makaron na gotującą wodę i mieszając gotuję 3-5 min. Odcedzam, hartuję zimną wodą. Pieczarki myję, kroję w plastry. Łyżkę masła rozgrzewam i podsmażam pieczarki, aż puszczą sok i lekko zmiękną. zestawiam i zabezpieczam przed wystygnięciem. Osobno rozpuszczam pozostałe masło, dodaję mąkę i zasmażam. Daję śmietanę mieszając by nie było grudek.Dolewam tyle wody,aby konsystencja sosu nie była za gęsta. Do sosu przekładam pieczarki i duszę przez kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Makaron nakładam na talerz i polewam sosem pieczarkowym.
Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym
Rozwałkowane i podsuszone ciasto składam z jednej strony do 1/3 szerokości ciasta
Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym
z drugiej strony zakładam do środka pozostałe ciasto.
Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym
Etap 3: Ciasto kroję w pasy o szerokości około 1,5 cm
Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym
Etap 4:Każdy pasek układam osobno na blacie i gotuję we wrzątku