Sposób przygotowania:
Taka sobie zapiekanka
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, następnie pociąć na plasterki (4 – 5 mm). Cebulę pociąć na cienkie półplasterki, połowę czosnku posiekać na drobno, drugą połowę przecisnąć przez praskę. Żółty ser potrzeć na tarce, gorgonzolę pociąć na drobną kostkę Posiekany czosnek razem z cebulą zeszklić na patelni, następnie włożyć do niej pocięty na drobną kostkę (ca. 5 mm) boczek + mięso mielone, posypać przyprawami, wymieszać i upiec. Uwaga!!! Z względu na sól zawartą w boczku należy oszczędzać z solą. W czasie pieczenia (ca. 5 – 10 min), mieszając aby się nie przypaliło (można „gasić” winem), następnie dodać pocięte pomidory, wymieszać i podpiec kilka minut Do miski wlać kwaśną śmietanę, sok z cytryny, wsypać przeciśnięty przez praskę czosnek, pociętą Gorgonzolę oraz sól i pieprz. Wszystko zmieszać w stosunkowo jednolita masę (sos). Upieczonymi kartoflami wyłożyć dno żaroodpornego pojemnika, na to upieczoną masę mięsno – pomidorową, zalać śmietankowym sosem, posypać utartym żółtym serem i włożyć do rozgrzanego (200°C góra – dół) piekarnika. Po upływie ca. 20 min pozostało... amciu, amciu :)) Smacznego :)) [#1] Kolendra wzmiankowana jest już w Starym Testamencie. Znana i stosowana już w starożytnym Rzymie i Grecji, stamtąd rozpowszechniła się w całej Europie. Główne właściwości: rozkurczowe, wiatropędne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga łaknienie, rozpuszcza cholesterol.