p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Taka sobie zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak mi się na szybko zapiekło :))

Taka sobie zapiekanka

Składniki:

Taka sobie zapiekanka

 

  • kartofle, dla trzech osób
  • cebula
  • 125 g boczku w kostce
  • 250 g mięsa mielonego (np.: mieszane wieprzowo – wołowe)
  • 6 – 8 ząbków czosnku
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g sera Gorgonzola
  • 100 – 150 g żółtego sera
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • puszka pociętych pomidorów na pizzę
  • lampka białego wytrawnego wina (nie jest konieczne)
  • sól
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • kolendra [#1]

Sposób przygotowania:

Taka sobie zapiekanka
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, następnie pociąć na plasterki (4 – 5 mm). Cebulę pociąć na cienkie półplasterki, połowę czosnku posiekać na drobno, drugą połowę przecisnąć przez praskę. Żółty ser potrzeć na tarce, gorgonzolę pociąć na drobną kostkę Posiekany czosnek razem z cebulą zeszklić na patelni, następnie włożyć do niej pocięty na drobną kostkę (ca. 5 mm) boczek + mięso mielone, posypać przyprawami, wymieszać i upiec. Uwaga!!! Z względu na sól zawartą w boczku należy oszczędzać z solą. W czasie pieczenia (ca. 5 – 10 min), mieszając aby się nie przypaliło (można „gasić” winem), następnie dodać pocięte pomidory, wymieszać i podpiec kilka minut Do miski wlać kwaśną śmietanę, sok z cytryny, wsypać przeciśnięty przez praskę czosnek, pociętą Gorgonzolę oraz sól i pieprz. Wszystko zmieszać w stosunkowo jednolita masę (sos). Upieczonymi kartoflami wyłożyć dno żaroodpornego pojemnika, na to upieczoną masę mięsno – pomidorową, zalać śmietankowym sosem, posypać utartym żółtym serem i włożyć do rozgrzanego (200°C góra – dół) piekarnika. Po upływie ca. 20 min pozostało... amciu, amciu :)) Smacznego :)) [#1] Kolendra wzmiankowana jest już w Starym Testamencie. Znana i stosowana już w starożytnym Rzymie i Grecji, stamtąd rozpowszechniła się w całej Europie. Główne właściwości: rozkurczowe, wiatropędne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga łaknienie, rozpuszcza cholesterol.