iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Takie proste golabki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste golabki ale bardzo dobre

Takie proste golabki.

Składniki:

Takie proste golabki.

 

 

  • 0,5kg mięsa wołowo-wieprzowego-mielonego
  • 2 torebki ryż
  • 1 cebula średnia
  • 1 kapusta główka średnia
  • 1 litr wywar rosołowy
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowy
  • śmietana,maka
  • sol,pieprz
  • masło-(2-3 łyżki)

 

 

Sposób przygotowania:

Takie proste golabki.
Kapustę gotujemy ala dent w posolonej wodzie. Na patelni szklimy cebule na maśle. Dodajemy mięso mielone i podsmażyć-dodać sól i pieprz. Ryż zagotować w rosole. Kiedy kapusta będzie wystudzona wycinamy głąb i zdejmujemy liście. Ryż(odlać wywar, wystudzić )i połączyć z mięsem mielonym dobrze wymieszać. Na liście nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (można obwinąć nitka-później przed podaniem zdjąć) Do garnka na dno wkładamy kilka liści kapusty-układamy gołąbki i zalewamy rosołem-tak aby były dobrze zakryte-dusimy-ja dusiłam 40 min. Odlać wywar doprawić koncentratem pomidorowym i maka. Dodać do gołąbków i gotować ok.10 min. Gołąbki najlepsze są na drugi dzień.