Sposób przygotowania:
Takie proste golabki.
Kapustę gotujemy ala dent w posolonej wodzie. Na patelni szklimy cebule na maśle. Dodajemy mięso mielone i podsmażyć-dodać sól i pieprz. Ryż zagotować w rosole. Kiedy kapusta będzie wystudzona wycinamy głąb i zdejmujemy liście. Ryż(odlać wywar, wystudzić )i połączyć z mięsem mielonym dobrze wymieszać. Na liście nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (można obwinąć nitka-później przed podaniem zdjąć) Do garnka na dno wkładamy kilka liści kapusty-układamy gołąbki i zalewamy rosołem-tak aby były dobrze zakryte-dusimy-ja dusiłam 40 min. Odlać wywar doprawić koncentratem pomidorowym i maka. Dodać do gołąbków i gotować ok.10 min. Gołąbki najlepsze są na drugi dzień.
luna
Sarenka