Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1028]

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, owocowa, a do tego łatwa w przygotowaniu - taka właśnie jest tarta na kruchym spodzie, z masą borówkowo - malinową, z lekką bezową pianką.

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową

Na kruche ciasto:

Na masę owocową:

Na piankę bezową:

 

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • świeże owoce (u mnie borówki) + mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową

Przygotowanie ciasta kruchego

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową
Zagniatamy kruche ciasto, następnie chłodzimy je w lodówce

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy cukier puder i żółtka.

Następnie wykładamy zimne masło, siekamy je za pomocą noża z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy.

Ciasto pieczemy 20 minut w 175 st. C.

Przygotowanie masy owocowej

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową
Przygotowujemy masę owocową z malin i borówek

Owoce myjemy i osuszamy, wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem. Gotujemy, aż owoce puszczą sok + 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Odstawiamy z ognia.

Dodajemy galaretkę, mieszamy, aż dobrze się rozpuści. Masę owocową wylewamy na kruchy spód. Odstawiamy do stężenia.

Przygotowanie pianki bezowej

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową
Przygotowujemy delikatną, lśniącą piankę bezową

Białka ubijamy na sztywną pianę. Małymi porcjami dodajemy cukier puder, miksując na małych obrotach . Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Pieczenie

Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Piankę bezową wykładamy na masę owocową. Ciasto wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy 10 minut w temp. 175 st. C, a następnie 30 minut w temp. 150 st. C. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem, na wierzch wykładamy owoce, np. borówki.