Sposób przygotowania:
Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezowąPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy cukier puder i żółtka.
Następnie wykładamy zimne masło, siekamy je za pomocą noża z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy.
Ciasto pieczemy 20 minut w 175 st. C.
Przygotowanie masy owocowej
Owoce myjemy i osuszamy, wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem. Gotujemy, aż owoce puszczą sok + 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Odstawiamy z ognia.
Dodajemy galaretkę, mieszamy, aż dobrze się rozpuści. Masę owocową wylewamy na kruchy spód. Odstawiamy do stężenia.
Przygotowanie pianki bezowej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Małymi porcjami dodajemy cukier puder, miksując na małych obrotach . Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Pieczenie
Piankę bezową wykładamy na masę owocową. Ciasto wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 10 minut w temp. 175 st. C, a następnie 30 minut w temp. 150 st. C. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem, na wierzch wykładamy owoce, np. borówki.
SylaUla
Ag.Zetka
Dziękuję!