Sposób przygotowania:
Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezowąPrzygotowanie ciasta kruchego
![Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-borowkowo-malinowa-z-pianka-bezowa-515126.jpg)
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy cukier puder i żółtka.
Następnie wykładamy zimne masło, siekamy je za pomocą noża z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy.
Ciasto pieczemy 20 minut w 175 st. C.
Przygotowanie masy owocowej
![Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-borowkowo-malinowa-z-pianka-bezowa-515127.jpg)
Owoce myjemy i osuszamy, wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem. Gotujemy, aż owoce puszczą sok + 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Odstawiamy z ognia.
Dodajemy galaretkę, mieszamy, aż dobrze się rozpuści. Masę owocową wylewamy na kruchy spód. Odstawiamy do stężenia.
Przygotowanie pianki bezowej
![Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-borowkowo-malinowa-z-pianka-bezowa-515128.jpg)
Białka ubijamy na sztywną pianę. Małymi porcjami dodajemy cukier puder, miksując na małych obrotach . Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Pieczenie
![Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową Tarta bórowkowo - malinowa z pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-borowkowo-malinowa-z-pianka-bezowa-515129.jpg)
Piankę bezową wykładamy na masę owocową. Ciasto wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 10 minut w temp. 175 st. C, a następnie 30 minut w temp. 150 st. C. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem, na wierzch wykładamy owoce, np. borówki.
SylaUla
Ag.Zetka
Dziękuję!