jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta – dyniowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uwielbiam te złociste kawałki dyni zanurzone w masie serowej. Do tego kruchy spód. Dla mnie pycha, więc polecam:).

Tarta – dyniowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta – dyniowy sernik

 

  • Trata o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 45 dag miąższu dyni,
  • 40 dag białego sera,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2-3 łyżki cukru ( według uzniania),
  • Szczypta proszku do pieczenia,

 

Sposób przygotowania:

Tarta – dyniowy sernik
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim spód i brzegi tarty. Nakłuwamy widelcem. NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę i obgotowujemy by delikatnie zmiękła. Gotową odcedzamy i studzimy. Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego jajka. Mieszamy. Dokładamy pozostałe składniki nadzienia (poza dynią) i dokładnie miksujemy. Na przygotowany skruchy spód wykładamy część serowej masy, część przestudzonej dyni. Dalej wykładamy ser i pozostałą dynię. Tarte przekładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy.
Tarta – dyniowy sernik
pokrojona w kostkę dynie delikatnie obgotowujemy
Tarta – dyniowy sernik
Schłodzone ciasto wykładamy na przygotowana formę
Tarta – dyniowy sernik
Przygotowane składniki masy serowej dokładnie miksujemy
Tarta – dyniowy sernik
SEr oraz dynie układamy naprzemiennie na cieście kruchym