k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Tarta gruszkowa zakryta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki, smaczny deser. Jeżeli wpadną niezapowiedziani goście, to to ciasto przygotujecie zanim zdążycie porządnie rozkręcić rozmowę ;)

Tarta gruszkowa zakryta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta gruszkowa zakryta

 

  • 3-4 duże lub 6 małych gruszek,
  • 350 ml soku z pigwy lub jabłek,
  • 200 ml wody,
  • pół laski wanilii,
  • 100 g cukru,
  • 1 op ciasta francuskiego(duże),
  • 1 małe jajko,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • kwaśna śmietana lub serek śmietankowy.

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa zakryta
Do garnka wlewamy sok z jabłka lub pigwy, wodę, cukier i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż zgęstnieje nieco. Wrzucamy do syropu gruszki, które wcześniej obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze na 2-3 części wzdłuż. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z syropu i studzimy nieco. Ciasto francuskie wykrawamy na dwa koła. Na jednym układamy gruszki, zostawiając trochę miejsca na brzegi do sklejenia. Jajko rozbijamy z mlekiem i smarujemy mieszaniną brzeg. Nakładamy drugie koło ciasta i dokładnie zaklejamy brzegi, można je zawinąć. Na środku robimy dziurę, żeby para miała gdzie uchodzić. Skrawkami ciasta dekorujemy całość i wszystko smarujemy jajkiem, dokładnie, wtedy otrzymamy piękny brązowozłoty kolor. Pieczemy jakieś 35-40 minut. Syrop, który został możemy jeszcze bardziej zagęścić gotując go na małym ogniu. Przelewamy go do naczynia na sos i podajemy razem z kawałkami ciepłego lub zimnego ciasta, które powinno być również w towarzystwie kwaśnej śmietany.
Tarta gruszkowa zakryta
Prosty syrop z cukru, wody, soku jabłkowego lub pigwowego oraz wanilii, w którym będziemy gotować nasze gruszki.
Tarta gruszkowa zakryta
Ciasto wykrawamy, możemy do tego użyć dużego talerza lub tortownicy.
Tarta gruszkowa zakryta
Ugotowane gruszki układamy na cieście, zostawiając nieco miejsca na brzegach.
Tarta gruszkowa zakryta
Pieczemy, aby kolor był bardziej intensywny możemy ciasto smarować jajkiem w czasie pieczenia, ale nie przesadzajmy z jego ilością, bo może się zrobić twarde lub przypalić.