Sposób przygotowania:
Tarta gruszkowa zakryta
Do garnka wlewamy sok z jabłka lub pigwy, wodę, cukier i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż zgęstnieje nieco. Wrzucamy do syropu gruszki, które wcześniej obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze na 2-3 części wzdłuż. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z syropu i studzimy nieco. Ciasto francuskie wykrawamy na dwa koła. Na jednym układamy gruszki, zostawiając trochę miejsca na brzegi do sklejenia. Jajko rozbijamy z mlekiem i smarujemy mieszaniną brzeg. Nakładamy drugie koło ciasta i dokładnie zaklejamy brzegi, można je zawinąć. Na środku robimy dziurę, żeby para miała gdzie uchodzić. Skrawkami ciasta dekorujemy całość i wszystko smarujemy jajkiem, dokładnie, wtedy otrzymamy piękny brązowozłoty kolor. Pieczemy jakieś 35-40 minut. Syrop, który został możemy jeszcze bardziej zagęścić gotując go na małym ogniu. Przelewamy go do naczynia na sos i podajemy razem z kawałkami ciepłego lub zimnego ciasta, które powinno być również w towarzystwie kwaśnej śmietany.
edytaha
k.tyczynski
Zawsze możesz zagonić jakiegoś domownika, w końcu chorym trzeba się opiekować :D
edytaha
Hihi, u mnie domownicy raczej z typu zjadaczy, a nie gotowaczy. Jedyne czego mogę się doprosić to herbata z miodem i cytryną :D
luna76