Sposób przygotowania:
Tarta grzybiarza
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, sól i pieprz. Drobno posiekać. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć go w folię i odstawić do lodówki na 2 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyte i osuszone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Ja użyłam kurek. Paprykę opłukać, oczyścić i pokroić w niewielkie paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokroić też suszone pomidory. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Wrzucić grzyby i smażyć na średnim ogniu ok. 4 – 5 min dodać tymianek, paprykę i pomidory, doprawić do smaku solą i mocno pieprzem. Dusić kilka minut razem aby sok odparował. Kremówkę wymieszać z rozmąconym jajkiem, dodać twarożek i dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem dodać starty żółty ser – wszystko wymieszać i wlać do grzybów. Chwilę podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wylepić nim okrągłą formę formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 15 min w temperaturze 200 stopni C. Potem ciasto wyjąć, wyłożyć na nie gęstniejącą masę grzybową i ponownie zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez 15 min. Udekorować świeżymi listkami tymianku lub innych ziół.
Natala1210
Ma-Gosia