Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Tarta grzybiarza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tarta grzybiarza to potrawa nie tylko dla amatorów zbierania grzybów.

Tarta grzybiarza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta grzybiarza

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta grzybiarza
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, sól i pieprz. Drobno posiekać. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć go w folię i odstawić do lodówki na 2 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyte i osuszone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Ja użyłam kurek. Paprykę opłukać, oczyścić i pokroić w niewielkie paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokroić też suszone pomidory. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Wrzucić grzyby i smażyć na średnim ogniu ok. 4 – 5 min dodać tymianek, paprykę i pomidory, doprawić do smaku solą i mocno pieprzem. Dusić kilka minut razem aby sok odparował. Kremówkę wymieszać z rozmąconym jajkiem, dodać twarożek i dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem dodać starty żółty ser – wszystko wymieszać i wlać do grzybów. Chwilę podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wylepić nim okrągłą formę formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 15 min w temperaturze 200 stopni C. Potem ciasto wyjąć, wyłożyć na nie gęstniejącą masę grzybową i ponownie zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez 15 min. Udekorować świeżymi listkami tymianku lub innych ziół.
Tarta grzybiarza
Kruchym ciastem wylepić formę do tart
Tarta grzybiarza
Kruchym ciastem wylepić formę do tart
Tarta grzybiarza
Do podsmażonych grzybów wlać masę śmietanowo serową.
Tarta grzybiarza
Na podpieczony spód wyłożyć grzyby z masą śmietanowo - jajeczną.