Sposób przygotowania:
Tarta z kiszoną kapustą
Kapustę kroimy zalewamy wodą i obgotowujemy około 15 min, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, układamy na zimnej patelni i podpiekamy. Uzyskany z niej tłuszcz posłuży do zeszklenia cebulki. Po zdjęciu kiełbasy wkładamy na patelnię pokrojoną drobno cebulkę i chwilę smażymy. Dodajemy kapustę, przyprawy i dusimy pod przykryciem około 20 min. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wody dodajemy 2 - 3 łyżki aby ciasto dostatecznie się skleiło. Odkładamy do lodówki do schłodzenia na około 60 min. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką, wylepiamy rozwałkowanym na cienki placek ciastem. Smarujemy spód i boki rozbełtanym jajkiem. Do chłodnej kapusty dodajemy ser i jajko, dokładnie mieszamy. Wykładamy połowę kapusty, na to warstwa z podsmażonej kiełbasy i przykrywamy resztą kapusty. Z resztek ciasta robimy kratkę. Aby się ładnie zarumieniła smarujemy ją resztą jajka. Pieczemy około 60 min w 180 stopniach.