Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Tarta z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruchy delikatny spód i dużo kapusty. Oczywiście jest też mięsny dodatek, ale można powiedzieć tak...dla smaku.

Tarta z kiszoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kiszoną kapustą

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kiszoną kapustą
Kapustę kroimy zalewamy wodą i obgotowujemy około 15 min, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, układamy na zimnej patelni i podpiekamy. Uzyskany z niej tłuszcz posłuży do zeszklenia cebulki. Po zdjęciu kiełbasy wkładamy na patelnię pokrojoną drobno cebulkę i chwilę smażymy. Dodajemy kapustę, przyprawy i dusimy pod przykryciem około 20 min. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wody dodajemy 2 - 3 łyżki aby ciasto dostatecznie się skleiło. Odkładamy do lodówki do schłodzenia na około 60 min. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką, wylepiamy rozwałkowanym na cienki placek ciastem. Smarujemy spód i boki rozbełtanym jajkiem. Do chłodnej kapusty dodajemy ser i jajko, dokładnie mieszamy. Wykładamy połowę kapusty, na to warstwa z podsmażonej kiełbasy i przykrywamy resztą kapusty. Z resztek ciasta robimy kratkę. Aby się ładnie zarumieniła smarujemy ją resztą jajka. Pieczemy około 60 min w 180 stopniach.
Tarta z kiszoną kapustą
Podsmażając kiełbasę na zimnej pustej patelni odzyskamy z niej cały tłuszcz.
Tarta z kiszoną kapustą
Jajko rozprowadzamy z serem , posłużą jako spoiwo do masy kapuścianej.
Tarta z kiszoną kapustą
Na część kapusty wykładamy kiełbasę i przykrywamy resztą kapusty.
Tarta z kiszoną kapustą
Delikatny chrupiący spód i wyraźna pikantna masa.