Sposób przygotowania:
Tarta na słono z kurczakiem, brokułem i dodatkami
Ciasto : Mąkę przesiewamy do miski, dodając do niej sól i jajko. Masło warto wcześniej pokroić na mniejsze kosteczki aby łatwiej się zarabiało ciasto i dodać je do pozostałych składników. Kiedy masa będzie już gładka, ciasto zawinąć do woreczka i odstawić do lodówki na ok 15 min. ( w tym czasie można przygotować resztę składników. Dodatki: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać. Brokuł/ kalafior należy pokroić na mniejsze różyczki i lekko ugotować w gotującej i osolonej wodzie. Filet należy pokroić w mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem( lub innymi przyprawami, wedle uznania) i podsmażyć na maśle. Pomidora/ ogórka, cebulę należy również pokroić w mniejsze kawałki.Ciasto wyciągamy i lekko je rozwałkowujemy. Wykładami nim, wysmarowaną masłem foremkę do tarty tak aby spód i boki były w cieście. Następnie pieczemy ją ok 10-12 min w temp 180 st. Następnie smarujemy ciasto przecierem i układamy wszystkie składniki. SOS: Wodę wraz ze śmietaną należy lekko zagotować. Posolić i popieprzyć. Gdy będzie się już lekko gotowało dodać serek topiony i mieszać aby szybciej się rozpuścił i nie przywarł do garnka. Gotujemy przez ok 3-5 min. Następnie dodajemy ser żółty i od razu zalewamy nim tatę. ( Należy zrobić to bardzo szybko, ponieważ ser żółty w błyskawiczny sposób rozpuszcza się!! ) Całość piec jeszcze ok 10 min w 180 stopniach.SMACZNEGO !!