jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tarta serowo- morelowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne ciasto z owocami lata na podwieczorek do kawy i herbaty

Tarta serowo- morelowa

Składniki:

Tarta serowo- morelowa

 

Sposób przygotowania:

Tarta serowo- morelowa
CIASTO:
Zagnieść mąkę z margaryną, cukrem, jajkiem i solą.
Owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
MASA:
Morele umyć, przepołowić, usunać pestki. Ser utrzeć z cukrem, solą, śmietaną, jajkami, skórką cytrynową. cienko rozwałkować ciasto. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Brzegi lekko unieść do góry, nadmiar ciasta odkroić. Nałożyć masę serową na wierzchu ułożyć morele. Piec 45 minut w temp. 200 stop. C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.