Sposób przygotowania:
Tarta z brukselką
Masło drobno posiekać z mąką, dodać wodę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim formę, spód ponakłuwać widelcem.Wstawić do lodówki na 15 minut.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut.Brukselkę lub kalafior ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Papryki pokroić na pierścienie. Jajka roztrzepać z mlekiem lub śmietanką i połową sera.Doprawić solą i pieprzem.Podpieczone ciasto posypać pozostałym serem, na wierzchu rozłożyć brukselkę lub różyczki kalafiora i polać masę jajeczną.Pośrodku rozłożyć pierścienie papryki.Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.