SUPERPRZEPIS

Tarta z fenkułem i porem

  • 6
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Tarta z fenkułem i porem Więcej zdjęć (5)

Kruche ciasto i warzywne nadzienie zapieczone pod sosem śmietanowo-serowo-jajecznym.

Składniki:

Tarta z fenkułem i porem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z fenkułem i porem
CIASTO: Obie mąki przesiałam, wymieszałam z solą, wysiekałam z zimnym masłem. Dodałam jajko i odrobinę zimnej wody. Szybko zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny.



OBŁOŻENIE: Warzywa opłukałam, osuszyłam. Z papryki usunęłam nasiona i białe włókna. Pora przekroiłam wzdłuż na pół. Fenkuła pokroiłam na ćwiartki, odcięłam twardy środek. Warzywa pokroiłam w paski, poddusiłam na rozgrzanym maśle.



SOS: Jajka roztrzepałam ze śmietaną. Wymieszałam z utartym w „łezkę” serem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.



NASTĘPNIE: Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni z termo obiegiem. Formę na tartę (średnica 28 cm) wysmarowałam masłem. Schłodzonym ciastem wylepiłam dno i brzegi tworząc rant, dno ponakłuwałam widelcem. Piekłam przez 15 minut. Zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni (nadal termo obieg). Na podpieczonym spodzie rozłożyłam warzywa i zalałam je sosem. Piekłam przez około 30-40 minut – nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie, bo zablokował mi się minutnik, co zauważyłam dopiero po jakimś czasie :/
Tarta z fenkułem i porem
Kolejne etapy przygotowania ciasta na tartę.
Tarta z fenkułem i porem
Kolejne etapy przygotowania warzywnego obłożenia.
Tarta z fenkułem i porem
Warzywa na podpieczonym spodzie zalane sosem.
Tarta z fenkułem i porem
Zrumieniona pachnąca tarta po wyjęciu z piekarnika.