pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Tarta z kurkami i szparagami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fantastyczna tarta na letnie party.

Tarta z kurkami i szparagami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z kurkami i szparagami

 

  • Ciasto

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami i szparagami
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy 30 minut w lodówce. Szparagi gotujemy ok 9 minut w gorącej wodzie lekko osolonej. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy kurki z połową posiekanej cebuli. Solimy, pieprzymy do smaku.



Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej ciasto, przykrywamy płatem papieru do pieczenia i obciążamy - z braku fasoli czy grochu użyłam kokilek do zapiekania. Pieczemy 10 minut w 190st. Zdejmujemy obciążenie. Na podpieczonym spód wykładamy kurki, na nie kładziemy gałązki rozmarynu i szparagi. Posypujemy tartym serem i pieczemy 1 50 st 15 minut. Jeśli ktoś nie jada grzybów można wykonać tartę z pieczarkami. Postępujemy analogicznie tylko zamiast kurek podsmażamy z cebulka pieczarki.
Tarta z kurkami i szparagami
Kurki podsmażamy z posiekaną cebulka i doprawiamy
Tarta z kurkami i szparagami
Na spodzie tarty wykładamy podsmażone kurki
Tarta z kurkami i szparagami
Tartę można wykonać też z pieczarkami ale nie będzie tak kolorowa