Sposób przygotowania:
Tarta z kurkami i szparagami
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy 30 minut w lodówce. Szparagi gotujemy ok 9 minut w gorącej wodzie lekko osolonej. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy kurki z połową posiekanej cebuli. Solimy, pieprzymy do smaku.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej ciasto, przykrywamy płatem papieru do pieczenia i obciążamy - z braku fasoli czy grochu użyłam kokilek do zapiekania. Pieczemy 10 minut w 190st. Zdejmujemy obciążenie. Na podpieczonym spód wykładamy kurki, na nie kładziemy gałązki rozmarynu i szparagi. Posypujemy tartym serem i pieczemy 1 50 st 15 minut. Jeśli ktoś nie jada grzybów można wykonać tartę z pieczarkami. Postępujemy analogicznie tylko zamiast kurek podsmażamy z cebulka pieczarki.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej ciasto, przykrywamy płatem papieru do pieczenia i obciążamy - z braku fasoli czy grochu użyłam kokilek do zapiekania. Pieczemy 10 minut w 190st. Zdejmujemy obciążenie. Na podpieczonym spód wykładamy kurki, na nie kładziemy gałązki rozmarynu i szparagi. Posypujemy tartym serem i pieczemy 1 50 st 15 minut. Jeśli ktoś nie jada grzybów można wykonać tartę z pieczarkami. Postępujemy analogicznie tylko zamiast kurek podsmażamy z cebulka pieczarki.
gosia56
kołczu
pepsicOLA