jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tarta z morelami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

tarta z morelami, doskonałe ciasto z owocami lata

Tarta z morelami.

Składniki:

Tarta z morelami.

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • OWOCE:
  • 50 dag moreli
  • 3/4 szklanki cukru
  • KREM:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka siekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Tarta z morelami.
KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć przynajmniej na 1/2 godziny do lodówki. Po wyjęciu wyłożyć ciastem tortownicę o śred. 24 cm tworząc brzegi centymetrowej wysokości. Ciasto pokłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy. Ostudzić. OWOCE: Morele przekroić na pół, wyciągnąć pestki i wrzucić na wrzący syrop przygotowany z cukru i kilku łyżek wody. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Odsączyć. KREM: Mąkę oraz cukier rozprowadzić w rondelku jajkami i żółtkami rozbełtanym mlekiem. Bardzo dokłądnie wymieszać, postawić rondelek na ogniu, cigle mieszać- doprpwadzić krem do zgęstnienia, ale bez zagotowania. Po zdjęciu z ognia dodać wiśniówkę, wymieszać. Wystudzony krem nałożyć na ciasto, na wierzchu zaś ułożyć dowolny wzór z moreli. Całość posypać siekanymi orzechami.