Sposób przygotowania:
Tarta z morelami.
KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć przynajmniej na 1/2 godziny do lodówki. Po wyjęciu wyłożyć ciastem tortownicę o śred. 24 cm tworząc brzegi centymetrowej wysokości. Ciasto pokłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy. Ostudzić. OWOCE: Morele przekroić na pół, wyciągnąć pestki i wrzucić na wrzący syrop przygotowany z cukru i kilku łyżek wody. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Odsączyć. KREM: Mąkę oraz cukier rozprowadzić w rondelku jajkami i żółtkami rozbełtanym mlekiem. Bardzo dokłądnie wymieszać, postawić rondelek na ogniu, cigle mieszać- doprpwadzić krem do zgęstnienia, ale bez zagotowania. Po zdjęciu z ognia dodać wiśniówkę, wymieszać. Wystudzony krem nałożyć na ciasto, na wierzchu zaś ułożyć dowolny wzór z moreli. Całość posypać siekanymi orzechami.