Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Tarta z selerem naciowym i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tartę można podawać na zimno lub na gorąco.

Tarta z selerem naciowym i pomidorami

Składniki:

Tarta z selerem naciowym i pomidorami

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z selerem naciowym i pomidorami
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem, Następnie dodać żółtka, sól, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkować, wylepić ciastem formę do tart, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec aż ciasto będzie lekko rumiane. Seler oczyścić z włókien, pokroić na cienkie plasterki, wsypać na rozgrzaną oliwę, dodać posiekane pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pieczarki, ser żółty, seler i pomidory wymieszać z mlekiem i roztrzepanym z jajkiem, przyprawić do smaku, wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć do piekarnika i zapiec w temp 190 stopni około 15 minut.