Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Tarta z serduszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha tarta z budyniem i dekoracją w kształcie serduszka to miła i słodka niespodzianka dla ukochanej osoby.

Tarta z serduszkiem

Składniki:

Tarta z serduszkiem

Ciasto:

Masa:

Wierzch:

  • około 16 owoców winogron bezpestkowych
  • około 1 szklanka rodzynek
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tarta z serduszkiem

Przygotowanie ciasta

Tarta z serduszkiem
Przygotowanie kruchego ciasta na tartę z budyniem

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Siekać, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 45 minut do lodówki.

Przekładanie ciasta do formy

Tarta z serduszkiem
Gotowe ciasto na tartę przed upieczeniem w piekarniku

Ciasto rozwałkować natartym mąką wałkiem na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 24 cm. Ponakłuwać dokładnie widelcem. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy.

Przygotowanie masy

Tarta z serduszkiem
Tarta z masą budyniową w trakcie zastygania

Szklankę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wyjętymi z wanilii. Drugą szklankę wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować wlać ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką) zimne mleko. Gotować ciągle mieszając na wolnym ogniu przez ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Wystudzić.


Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wygładzić i odłożyć na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie na środku ułożyć serduszko z rodzynek. Dookoła tarty wetknąć umyte i osuszone winogrona. Posypać posypką czekoladową.