SUPERPRZEPIS

Tarta ze świeżymi figami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Tarta ze świeżymi figami Więcej zdjęć (2)

Krucha tarta ze świeżymi figami, które chociaż piekły się na dnie formy to ostatecznie są na samej górze wypieku. Słodkie i chrupiące pestki fig przykryły kremowy serek ricotta, który nadał delikatności tarcie. Dzięki czemu bardzo szybko znika :)

Składniki:

Tarta ze świeżymi figami

CIASTO KRUCHE:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 żółtko

FIGI:

KREM RICOTTA:

Sposób przygotowania:

Tarta ze świeżymi figami

ETAP 1:

Tarta ze świeżymi figami
Pokrojone w plasterki figi rozłożyć na dnie formy.

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem pudrem, przesianą mąką pszenną, krupczatką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
Figi pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do pieczenia o średnicy ok 23cm. Masło rozpuścić z miodem i polać po figach.

ETAP 2:

Tarta ze świeżymi figami
Ricottę zmiksować z pozostałymi składnikami.

Wszystkie składniki na krem z ricotty przełożyć do misy miksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi.

ETAP 3:

Tarta ze świeżymi figami
Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce jarzynowej.

Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :)


Tagi:

tarta