AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam tarty o każdej porze roku, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj oryginalny pomysł na tatrę ze szpinakiem i pieczarkami, wzbogaconą serem mozzarella i czerwoną papryką.

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami

Spód:

Farsz:

  • 150g świeżego szpinaku
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 mozzarella
  • 1/3 czerwonej papryki
  • świeżo siekana bazylia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól czosnkowa do smaku
  • szczypta chilli w proszku
  • olej do smażenia

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami

I

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Wszystkie składniki ciasta na tartę zagnieść w misce.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski.

II

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Ciasto trzymać po wyrobieniu 1h godzinę w lodówce.

Zagnieść ciasto w misce. Uformować kulę i owinąć w folię. Włożyć do lodówki na 1h.

III

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Wszystkie składniki farszu umyć i przygotować do smażenia

W międzyczasie przygotować wszystkie składniki do farszu. Pieczarki umyć i obrać ze skórki. Szpinak opłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Mozzarellę obtoczyć w posiekanej bazylii.

IV

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Ciasto na tartę nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Po 1h wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty. Dokładnie wypełnić brzegi i nakłuć widelcem. Gotową formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20 min.

V

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Podsmaż cebulę i pieczarki do zrumienienia.

Podczas pieczenia się tarty w piekarniku, przygotuj patelnię i rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor. Pieczarki pokrój w talarki i dodaj do cebuli. Smaż do odparowania wody. Przypraw granulowanym czosnkiem i solą czosnkową.

VI

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Szpinak smażyć do czasu zmniejszenia objętości

Do pieczarek dodaj szpinak i smaż do zmniejszenia jego objętości i odparowania wody. Dopraw na koniec chilli w proszku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.

VII

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Po upieczeniu tarty wyłożyć na niej farsz

Tartę wybrać z piekarnika. Na spodzie wyłożyć szpinak z pieczarkami. Mozzarellę pokroić w plasterki i położyć na wierzchu.

VIII

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki na masę jajeczno - śmietanową.

Wszystkie składniki na masę jajeczno - śmietanową przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

IX

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami
Tak przygotowaną tartę piec kolejne 20min aż wierzch będzie rumiany.

Wylej masę jajeczną na farsz i udekoruj po wierzchu pokrojoną w kółeczka papryką.
Wstaw do piekarnika na kolejne 20 min.
Smacznego!