karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 214]

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i pachnąca tarta na maślanym cieście z dodatkiem sera, pieczarek i kurczaka na podkładzie ze szpinaku.

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem
Kurczaka najlepiej pokroić na nieduże kawałki i zamarynować dzień wcześniej w soli, pieprzu, papryce wędzonej, curry, lubczyku, majonezie, musztardzie i sosie sojowym.

Następnie masło pokroić na drobniejsze kawałki, zagnieść razem z mąką, żółtkiem, śmietaną i solą. Uformować płaski placek jednolitej grubości, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

W międzyczasie na patelni rozpuścić odrobinę masła klarowanego, dodać mrożony szpinak i przykryć. Delikatnie podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz (opcjonalnie czosnek). Zdjąć ze źródła ciepła, a gdy ostygnie dodać mozzarellę i dokładnie wymieszać.

Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować na szerokość większą niż forma do tarty, tak przygotowane ciasto rozłożyć w formie, ułożyć w każdym zagłębieniu, a nadmiar usunąć. Ciasto ponakłuwać i piec w temp. 190 st. C przez ok. 15 minut.

Upieczone ciasto, wyjąć z piekarnika, nałożyć na nie szpinak z serem żółtym, na to rozłożyć pieczarki i kurczaka, posolić.

Piec całość w temp. 190-200 st. przez ok. 25 minut.

Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem
Uduszony na maśle szpinak wymieszać z serem
Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem
Pieczarki można podsmażyć przez położeniem na tartę, ale nie jest to konieczne
Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem
Upieczoną, cieplą tartę można od razu podawać
Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem
Zamarynowany kurczak upieczony na tarcei zachowuje pełnię smaku i soczystość